En kjapp innføring i poker, og noen tips til nybegynneren

Poker er et svært populært spill verden over, og et av de aller største kortspillene. Det arrangeres store turneringer og konkurranser over hele verden, og de aller beste møtes hvert år til World Series of Poker (WSOP). For å komme dit kreves det mange år med trening, men poker er noe alle kan lære – man trenger bare å øve.

Som mange vet har det siden 2015 endelig blitt lovlig å spille poker i norske husstander. Man kan ikke være mer enn 10 spillere, og innsatsene kan ikke overgå 1000 kr per person, men dette er uansett en stor fremgang fra fult forbud. For helt nye spillere kan det likevel lønne seg å prøve seg frem med nettpoker før man begynner å spille ansikt til ansikt. Grunnen til dette er at man slipper å jobbe så mye med pokerfjeset, men heller kan konsentrere seg om strategi og smart spill. På nett bestemmer man også selv enkelt hvor mye man vil satse, og man kan prøve seg frem med ulike typer poker.

Med mange pokertyper er det vanskelig å gi en innføring som favner alle, men det er noen ting som ikke endrer seg. Poker spilles med en vanlig kortstokk med 52 kort, men det er mulig å inkludere flere stokker, flere jokere eller wild cards. Spiller man ikke med wild cards er beste mulig hånd en straight flush, som vil si alle kort av samme sort og i stigende rekkefølge. En royal flush er absolutt høyeste hånd, og denne går mellom knekt og ess. Flush (lik sort på alle kort) og straight (stigende rekkefølge) er også gode hender, og utenom disse spiller man stort sett om like kort. Man kan da ha hus (to og tre like hver for seg), eller enten to eller tre like. Hvilke hender som egner seg for å syne, høyne eller kaste vil variere fra situasjon til situasjon, og dette er noe man lærer med erfaring.